Mysteriet i Delary. Kriminalgåta att lösa!

Jag tänkte att mysteriet bör presenteras. November är en så trist månad, allting villar och förbereder sig för en ny vår. Det är som gjort för att läsa deckare och lösa kriminalgåtor. Nu tar jag med er till Delary.

Delary var förr berömt för sin massafabrik. Sedan lades den ner. I Delary finns en liten pizzeria och det är nog det mesta man kan säga om platsen om man inte är intresserad av militärmuséet strax utanför den inte så täta orten. Kyrkligt sett finns Emanuelskapellet i Ängaholmen och naturligtvis Diakonicentralen. Det är här mysteriet utspelar sig.

Nyckeln till Diakonicentralen finns i ett nyckelskåp och koden till detta skåp är känd av ett rätt litet antal personer. I onsdags upptäcktes att frysen länsats på kålpudding och kåldolmar, som lagats för att säljas vid missionsauktionen. Detta var vid närmare eftertanke inte enda gång frysen lättats. Brysselkål försvann nog tidigare. Och kaffe från köket.

Det finns tydligen en misstänkt gärningsperson. Jag har frågat. Men dna-spår har ännu inte säkrats och polisförhör har inte hållits. Antagligen kan polismyndigheten inte lägga så mycket krut från en Glock 17 på fallet. Därför lämnas gåtan till sländornas kriminellt intresserade.

Alla förstår att stöld ur en frys innebär att fallet är ett cold case redan från början. Men förövaren kan förstås avslöjas om gärningspersonen satt i sig stora mängder kål. Kåldioxiden är inte luktlös. Frågorna styr dock in på motiven. Vad tror ni? Hur bör vi tänka?

Gärningen måste ha begåtts onsdag-fredag, när saken uppdagades.

Tanken att en utsvulten luffare gått förbi, måste avfärdas. Nyckelskåpet och koden, ni vet. Men vilka kände till koden, kunde ta nyckeln och utföra kål-kuppen? Kan man tänka sig att gärningspersonen är en vanegångsförbrytare, brysselkålen och kaffet? Har den inlåsta nyckeln vid något tillfälle kunnat kopieras så att stöldraider kommer att bli det nya normala?

Jag lämnar nu fallet till de läsande som har ambitioner i privatspanarbranschen. Vad bör göras? Hur ska gärningspersonen kunna inringas och överbevisas ungefär som i Mord i paradiset?  Diakonicentralens ansvariga väntar på en spännande upplösning. Det kanske bästa spåret hittills kanske dock är kåldioxidspåret, om man nu har näsa för mysteriet.