Ärkenarcissist

Man ska lyssna noga, men i Antjes självpresentation finns föga om församlingsprästeri med. Hon doktorerade, kom till Chicago – mötet med allmogen i Gårdstånga har inte satt de djupa spåren. Jag tror att vi hör och ser ett sammanhang. Frågor om församlingsliv – och därmed trista frågor om tapp i gudstjänststatistiken – är frågor som plågar en församlingspräst, men Antjes frågor är andra. Större, finare.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=7506035

Det intressanta är att Antje ser ärkebiskopstjänsten som en besittning. Hon blir tydligen kvar så länge hon själv vill. Men det är Svenska kyrkans ärkebiskopstjänst och inget mindre än så. Fler måste ha ett ord med i laget. Inte minst eftersom Antjes personlighetsdrag exponeras på Twitter och ter sig som ren narcissism (och då struntar jag för ögonblicket i hennes reformerta teologi).

Narcissister är i vart fall knepiga att umgås med och blir en sådan den som är ”Svenska kyrkans överhuvud” och den som ”leder Svenska kyrkan”, ser i varje fall jag risker. Narcissisten säger sig vara för öppenhet och dialog (för just detta ska sägas), men verkligheten är en kommandostruktur. Narcissisten är en maktmänniska, lika svag för beröm som känslig för kritik.

Lisa Tegby berömde.

https://www.vk.se/2020-07-09/lisa-tegby-nej-tack-aldrig-mer-normalitet

Lisa är en rejäl flagellantkristen. Men hon har inte blivit av med jobbet på grund av Covid-19. Hon ska dock med hjälp av krisen skapa den nya sköna världen. Antje gillar. Har de alls funderat över att denna förutsägbara kris, som resulterar i att en del av medelklassen trycks bort/ner? Fast denna klass trofast skötte sina sysslor, måste den gå ut i arbetslöshet. Det beror på att många tar chansen att förändra när det ändå är Covid-19-kris. Kapitalismen fungerar så. Det finare kleresiet gillar detta… Vanligt folk ska inte ha roligt. Hemester duger bra för dem.

Här tror jag vi träffar medelklassens själva själ: besserwisseriet. Lisa och Antje ska bestämma den nya normaliteten. De använder det kyrkliga för detta. Det är ofolkligt och okyrkligt i lika mån. Här gäller att slå vakt om sin frihetlighet och passa sig för dem som är mycket för att bestämma.  

Antje själv har rest till Lund. På Twitter la hon ut bilden som visade, att hon kände sig välkommen.

https://twitter.com/BiskopAntje/status/1281298184837500929/photo/1

Narcissisten förnekar sig inte, allra minst på Twitter. Är det bara jag som blir generad, bekymrad, nervös? Bertil Werkström eller Olof Sundby hade aldrig gjort så. Men de var den gamla tidens kollegiala (men alltså inte självupptagna) ärkebiskopar. Sedan kom KG och en annan tid. Men inte ens KG var aktiv på Twitter… Och vad KG än gjorde, han bet sig inte fast vid ärkebiskopsstolen. 

Nu mediterar vi över att vi har en reformert narcissist på ärkebiskopsstolen, en person som har fyllt 65 år och ihop med Lisa Tegby och många andra ska skaffa oss en ny normalitet, en som de bestämt att vi ska ha. Vad ger ni mig för en totalitär narcissist som vill skapa en ny och ren värld åt oss? Känner ni vibbarna från 1900-talet och den då bärande civilisationskritiken, den som skulle ge en ny normalitet i ett nytt Europa? Eller känner ni bara vibbarna från 1500-talets Geneve och Calvin?