G&T-måndagsfirande och funderingar

Gin and Tonic-Monday. Då tänker jag på alla stackare som genomlever en karnevalsdag utan karneval. Det är lika tokigt som att genomleva en söndag utan högmässa. Tänk er själva! 

Jag undrar hur vår vän herr Omar firar. Ex-muslimer kanske kan ansluta? Och jag har ju redan viftat för att några i kategorin KBK kunde inviteras. På norra Öland var det en timme after work eller en timme mot slutet av arbetsdagen, som vi tog oss tid med varandra. Fördelen med den sortens begränsade seanser är att det blir tid till förargelseväckande samtal. Sådana samtal kan också kallas ”stimulerande”, men här anknöt jag närmast till professor Hedenius och en slags intellektuell garnering hos honom. ”Värdeomdömen endast stimulerar framställningen”, ni vet. 

Herr Omar bidrar med en besvärande tanke, ett ämne som gjort för en G&T-Monday:

”Kanske är det så att ett samhälle som styrs av de så kallade ”goda” blir ondskefullt? Ja, för då får ju de onda härja fritt utan konsekvenser?

Kanske är det så att ett samhälle i stället som styrs av traditionellt manliga egenskaper, som tuffhet, styrka och bestämdhet, skulle bli tryggare för kvinnor?

I ett sådant samhälle skulle man inte tycka synd om våldtäktsmän. Man skulle känna sympati med våldtäktsoffren och återupprätta deras människovärde genom att skipa rättvisa.

I ett sådant samhälle skulle man öppna sina hjärtan för offren för de ondas handlingar och skynda till deras försvar.

Kanske är det så att ett samhälle som styrs av traditionellt kvinnliga egenskaper som mildhet, moderlighet och barmhärtighet, blir brutalt och obarmhärtigt?

Det vi vet är att ju fler politiker vi har som kallar sig feminister, desto otryggare har tillvaron för kvinnor blivit.”

Det Goda Samhället är bas för herr Omar och han vecklar ut sin matta där rätt frekvent. Ture Sventon medverkar dock icke, inte heller fröken Jansson och herr Omars hållning till fyllda temlor ter sig oklar. Hade professor Gustaf Wingren levat, hade han köpt resonemanget att ”det goda” enkelt vänds i sin motsats och detta är fariseismens problem. Här borde de kristna kunna bidra till samtalet. Gör välvilja oss illa till sist?

Vad ska vi då säga om manligt och kvinnligt? Zeitgeist, tidsanden, tycks aktualisera temat på ett annorlunda sätt nu och jag blir förvirrad inför det som kan vara en trendvända. Det är inte manligt och kvinnligt som varit min fråga utan frågan om vad ämbetet är. Jag borde kanske funderat vidare över det mystiskt mänskliga? Jag har fått lära mig att det finns mentala skillnader mellan hanhund och tik och mellan hankatt och honkatt. Det bör man veta när man skaffar djur. Hankatten sägs vara mer tillgiven, spinner. Jag kan förstå att biologin kan kräva lite olika om det handlar om släktets fortbestånd. Men jag har aldrig vågat tänka djupare. Jag såg andra prästbarn när prästfamiljer träffades. Pojkarna tycktes mig livligare på så vis att de tjoade, tjimmade, hoppade och sprang. 

Mina välartade döttrar var inga mähän eller lollor. De kunde också. Men kanske på ett annat sätt, svårt att definiera. Att killar utvecklas senare än flickor hade jag klart för mig. När jag många år senare fick betyget av min dotter att hon var jämställt fostrad, blev jag glad. Flickorna hade i 12-årsåldern fått lära sig byta däck på bilen för jag ville inte att de skulle stå som hjälplösa blondiner vid vägkanten, sa jag. Många år senare imponerade detta pedagogiska projekt på andra unga kvinnor, som av sina fäder aldrig fått lära sig byta däck utan hjälplösa stått vid vägkanten. Manliga härskartekniker har jag ibland med illa dold elakhet avslöjat. Och själv har jag avslöjats: ”det märks att du är fostrad av kvinnor”, sa Eva Block och hon var klarsynt journalist mm och kom från Kalmar. Frid över hennes minne!

Ska vi hälla upp en GT och tala manliga dygder och kanske definiera vilka synder som är just manliga? Och motsvarande, om ni förstår hur jag menar. Finns det specifikt kvinnliga synder? Vilka är de? Vore intressant att få veta.

Det herr Omar beskriver kanske blir en anklagelse mot en kyrka som inte brytt sig om livsfrågorna, inte tagit fram den uråldriga erfarenheten om  hur det går till i denna söndriga värld? Eller ska vi mer kallsinnigt säga: ”Ni har spottat i kålen. Ät soppan!” När man gör sig urmänskliga erfarenheter  – eller själva heligheten – kvitt, är det bara att upprepa misstagen och betala priset.

Jag kan just över en GT tänka mig att det finns en poäng med manligt och kvinnligt och att den poängen handlar om att ta vara på den nåd som också ligger i kön. Men jag vet för lite. Jag fattar ju inte riktigt ens vad det är för poäng med att jag är jag och har aldrig egentligen tagit upp frågan om vad en man är så där i största allmänhet. Antagligen talar vi för lite om Guds avsikter med oss. och den utrustning vi försetts med. Skål förresten.

Skulle samtals- eller funderingsämnena tryta får ni gå in på kyrkligdokumentation.nu och läsa biskoparnas svar till fridsförbundarna. Det är översåtligt, storståtligt och försåtligt. Inte så att biskoparna är illvilliga. De är välvilliga. Det är det värsta. Då blir det så här. Oss emellan, fridsförbundarna har inte lärt sig att fira G&T-måndag. Det borde de ha gjort. Tonicen är bra mot mygg nämligen.