Prövningens stund

Det är omtänksamt av mig att ge er fördjupningsmaterial inför söndagen, den söndag som har rubriken ”Prövningens stund”. Detta material finns här och kallas av min lärda vän dr B ”flippflopp”. Det är sällan vi på församlingsnivå kan få en inblick i vad som faktiskt resoneras om i Antjeborg, men här kommer det strax.

Ni kan se de dryga 3 minutrarna först kanske. 

Jag vill inte styra er förståelse. Eller det vill jag. Men jag tilltror er att inse vad ni ser och hör. Vi kan ta grupparbetsuppgifterna efteråt.

Nu till grupparbetet.

Jag noterar för egen del talet om ”överenskommelse på ledningsnivå” och talet om ”långsiktighet” med noteringen att ”verkligheten kan förändras”. Det var ett omtumlande besked. Verkligheten kan förändras. Detta budskap ska kommuniceras i själva Antjeborg, men också med kollegorna i stiften. Det sades inte ett ord om församlingsnivån, det noterade jag. På ett sätt kan man säga att frälsning vederfarits allt folket, men varför skulle ett program inte hamna dit jordens dragningskraft för det mesta?

Min elaka vän dr B undrade vad detta stora intiativ kostat i pengar. Jag vet inte. 

Jag vet inte ens vad det kostar på i förlorad mental frid i kyrkolivet. Jag menar, jag kan väl inte multiplicera mitt eget känsloliv efter att ha begluttat med X antal, det verkar inte vetenskapligt även om psykologisk forskning metodmässigt brukar förbrylla mig.

Nu vill jag nog bli utsatt för tacksamhet. När vi försöker förbereda vår söndag kan denna förberedelse bestå av bön och bibelläsning liksom reflektion. Det brukar kanske inte bli så omvälvande. Här får ni verkligen ett bidrag som bereder er på Prövningens stund, ja, som utgör just denna stund. Vad prästerna har att säga i morgon kanske inte tumlar om lika mycket, kan jag tänka. Men jag ska lyssna noga på kyrkoherdens predikan. 

Jag var noga med att lägga ut materialet nu, inte när karnevalen brutit in och vi bara ska vara glada. På måndag är det som bekant Gin&Tonic-Monday. De riktigt fromma inleder denna måndag aftonen innan. Några KBK-are ska inleda just så.

KBK? Kyrkbänkskompisar. Jag tror en levande församling ska uppmuntra till små KBK-gemenskaper och då är måndagen ett lämpligt tillfälle för glatt samspråk. KBK-arna behöver inte fördystra sig med inslaget om program, men om G&T-programmet faller väl ut, kanske munterhet kan frigöras? Det finns lägen när konsultskitsnacket ska detroniseras och det sker under skrattsalvor. Detta förutsätter dock att vi inte tänker pengar. Då blir det dystert. Vänta med det till Askonsdagen.

”Mumbojumbo” var den korta sammanfattningen av programpresentationen dr B gav mig. Vill ni påstå att dr B narras? Det vill inte jag. 

Om länken inte fungerar så automatiskt som det var tänkt:

https://vimeo.com/329778343