Här behövs både förstånd och vishet

Here we go again! Klimateriet slår till och riskerar att slå ut inte bara elen utan oss allihop. ”Min son, om du visste med vilken ringa vishet världen styres.” Vill jag veta?

Nu var det mängder med forskare och ”andra anställda” i forskarvärlden som ville väcka politikerna genom ett inlägg i Aftonbladet. 1944 undertecknare. Men som vanligt visar sig det hela vara en rätt storstilad bluff. Forskare inom själva klimatforskningsämnet är några, men inte alla, inte ens majoriteten av undertecknarna tycks vara det. Så att det är ”forskarvärlden”, som skrivit ihop sig just i Aftonbladet, tycks vara en högst friserad sanning, ondulerad rentav. https://www.aftonbladet.se/debatt/a/KzQgly/nog-nu-politiker-ta-klimatkrisen-pa-allvar

Bara för att man är anställd vid ett universitet eller en högskola betyder det inte att man svingat sig upp på den högre forskningens parnass. Jag anar en konspiration, vacker och viktig kanske –men konspiration. 1944 har samlat sig och de syftar till att göra mig så förvirrad att jag gör som de vill. Bondfångeri på marknad alltså. Du tror att du vet var sedeln du satsat gömmer sig. Det vet du inte. Blåst!

Hur är det med Livets gas, koldioxiden alltså? Minska utsläppen ska vi, men koldioxiden började öka långt innan vår moderna era. Det var en följd av naturliga variationer i klimatsystemet. Vem kan säkerställa vad som är utsläpp som beror på människor och vad som är skapelsegivet? Nog finns det någon formel som alla kan enas om arr den är den korrekta för att vi vetenskapligt ska förstå.  Den har vi inte fått se. Temperaturförändring förändrar utsläppshalten, så mycket kan jag förstå, men det påstås vara visat att det inte finns någon direkt kausalitet från ökad CO2 till ökad temperatur. Nu får jag problem. Får ni? Inget orsakssamband! Vad raserades nu? Det kan nog bara en klimatteolog förklara!

Covid-nedstängningar visade därtill att minskade utsläpp inte kunde märkas i form av minskad CO2-halt i atmosfären. Är det verkligen bara jag som inte fattar det som till synes alls inte är vetenskapligt fastslaget utan snarare en myt i samtiden, en myt som alla ska tro? Nog borde alla nedstängningarna ha gjort något litet avtryck, mätbart och möjligt att resonera förnuftigt kring. Om man inte är en grön khmer förstås

Gamla scouter är måna om naturen, men gamla docenter är också måna om vetenskapen.  Det är nog här jag får problem. Ni minns biskopen och professorn Anders Nygren, som menade att man aldrig ska skriva på upprop med flera. Man får stå upp för sitt och sina insikter under eget och ensamt namn. Skriver många på, är det busenkelt att ställa undertecknarna mot varandra med frågan vad texten egentligen utsäger och frågan vad de  undertecknande är överens om egentligen. Det kan de flesta av undertecknarna 1. inte svara på eller 2. invecklas i tvetalan om någon frågar och följer upp sitt frågande. Ni fattar vilka möjligheter som finns med 1944 undertecknare, endast min mångomskrutna helgelse avhåller mig! Men är det verkligen bara jag som misstror, när sakfrågor ersätts av körsång – så som det blivit med klimateriet. Jag tror inte att alla som talar om klimatnödläge egentligen vet vad de talar om och jag tänker att då är det farligt.

Vet då jag? Nej, jag frågar. Bristen på svar är illavarslande nog. Om det är stora utsläpp av koldioxid och öknarna blomstrar, vilket är problemet? Jag läser klimatupplysningen.se. Och om temperaturen ökar och vintrar inte blir lika kalla – har jag då problem? Inte för egen del, men jag är en syndare. Om sommaren blir lite varmare har jag nog inga problem heller. Jag tycker närmast att det är behagligt och sitter ute om aftonen utan att dricka alkohol. Det gör jag nämligen inte. Jag dricker, som ni vet, öl, vin och sprit men inte alkohol. Folk har ju tagit charterresor till södern just för att få lite varmare somrar och kunna sitta ute i svala mörka nätter och lyssna till cikadorna!  Men i Sverige tycker jag dock att det mesta verkar vara som det varit under min levnad. Väder alltså.

”Också med tanke på att det väder, har det varit ovanligt uselt.”, sa prosten Pehr. Men jag förses med hjärteknipande reportage från hela klotet, värme och torka här, översvämningar där. Vem är det som bestämt att jag ska ha nytta av alla dessa olika stimuli och vem har bestämt att den minsta gemensamma nämnare för lala olikheter är just klimatnödläget?

Dom bluffar. Jag har inte ens fattat vem som bestämt att 1.5 eller 2 grader skulle vara så katastrofalt? I Arizona eller Texas kan människor inte gärna leva, men med luftkonditionering spirar välstånd. Lite varmare vintrar i Sverige betyder att minutförsåkning begränsas. Det kan jag bara vara för. Doktorn har sagt att jag inte får åka utför med min fina av regionen betalade höft. Nåväl. jag dyster? Nänä. 

Som ni märker slåss jag nu för den mänskliga inte bara rättigheten utan också skyldigheten att vara emot. Men jag läser på. Gotab har en krönikör som maler klimateriet. Han ser ut som en väckelsepredikant av bilden att döma. Han är just en sådan. I hans föreställningsvärld är det ”nästan 2000 forskare, docenter och professorer” som manar politikerna till krafttag. Redaktören menar att nu ska ”retoriskt skickliga politiker” kunna mobilisera oss till att ”tolerera, kanske rentav acceptera” den omställning som är nödvändig. Men jag försöker läsa på och bilda mig en uppfattning om klimatnödläget och tittar ut genom fönstret. Det mesta ter sig som vanligt. Är mina sinnesförnimmelser inte värda att ta på allvar? Liksom min förmåga att tänka i sak och värdera argument som levereras av ”nästan 2000 forskare”. 

Jag kanske i all enkelhet skulle använda mina teologiska insikter. Profeter uppträder i alla tider. Somliga av dem är falska profeter. De kan gillas av stora människomassor just när de pålägger mänskligheten offer. I det här fallet kanske inte så svåra offer. ”Till exempel drastiska minskningar av biltrafiken i städer och tätorter när vi i stället cyklar och åker kollektivt”, som det heter i Lindstans text. (Barometern den29 aug) Men här ska inte tramsas: ”Det är nu, just nu, framtiden avgörs.”

Jag känner igen profet-tönan, det ska vara just så upphetsat på estraden. Jag säger med S:t Johannes i Uppenbarelseboken: ”Här behövs både förstånd och vishet.” (Upp 17:9). Är det mitt förstånd eller min vishet som styr min intuition att inte lita på profeten Jan Lindsten och hans nästan 2000 forskare, docenter och professorer. Jag litar inte på dessa forskare heller. De flesta har tydligen inte specialiserat sig inom klimatnödlägesämnet. De flesta kan nog inte vetenskapligt förklara hur 1.5 grader eller 2 grader blev det skrämmande måttet. Tills vidare kanske jag ska uppfatta att siffrorna höftats till och nu används politiskt? ”Men vad vet väl jag gamla fnask?” – som domprostinnan i Linköping sa.

 Här tycks hösten ha kommit, duggregn och allmänt trevligt i skapelsen, som vi säger.