Blixt och dunder-slända inför regeringsbeslutet

Det måste bli en blixt och dunder-slända före det regeringsbeslut som fattas i dag.

Jag kunde förvirrat redan i går för i det förslag som regeringskansliet skickat på remiss är det klart att sittande publik betyder 300 personer om man kan ha minst en meter mellan de sittande. Och detta innebär inte att medverkande ska räknas in. En del präster jublar, andra mulnar. Vad har allt bråk handlat om och alla inställda/omställda/undanställda gudstjänster gått ut på? Vi läser alltså förordningen 2020:114, 1 § 2 st.

”Begravningsceremonier” ska möjligtvis idag undantas i regeringsbeslutet. Vad är en begravningsceremoni? Om Kalla och ett tjog grabbar vill ut och ta sig en öl och kallar detta ”gravöl” – är det i sin ordning. Kalle är personal för han har hand om det hela…

300-regeln finns alltså kvar. Det hade de flesta inte förstått, inte statsråden heller. Här häpnar jag. Kan regeringskansliet inte bättre? Hade jag varit statsminister, hade jag haft bistra synpunkter nu. Men jag hade väl fått skylla mig själv. Det var i somras regeringen skulle förberett för snabba beslut för det fall att Covid-19 kommit ett andra varv.

Idag antar jag att 300-regeln tas bort och kanske begreppet ”begravningsceremonier” också skulle väck. Begravning kan räcka, kanske med tillägg vilka typer av begravningar som avses.

Men som förordningen i skrivande morgonstund ser ut, består 300-regeln där länsstyrelserna inte gått in med andra anvisningar. Märkligt egentligen att vi inte kan ta samlade grepp i detta land. Varför går inte det? Saken stavas ”Myndighetssverige”. Serien ”Javisst herr minister” speglar precis den verklighet som gäller, anförtrodde mig ett statsråd efter en bättre middag.

Betyder detta att vi har utomordentliga statsråd? Inte nödvändigtvis. Pandeminhanteringen har inte övertygat några andra än de mest regeringstrogna.