Två och två, det ena svarar mot det andra

”Anställd som biskop”, hette det när arbetsrätten för biskopar diskuterades för 25 år sedan. Och så är det. Denna insikt återställer somligt, som vi lärt i Kommunistiska Manifestet. Prästen blir sist av alla en lönearbetare. ”Allt fast förflyktigas”, som bekant. Och sist, helt konsekvent, bland prästerna går biskopen och blir sist av alla avslöjad just som lönearbetare. ”Anställd som biskop”. Nu tror ni att jag gått i i garderoben och kollat metrarna med utredningsmaterial om kyrka-stat. Nästan. Det var på sin tid 6600 sidor och blev väl närmare 8000. Jag nöjde mig med att ta fram kyrkomötesprotokoll. Stiftsstyrelsen i Härnösand har alltså rätt förstått det förhållande som somliga av oss förstod för mycket länge sedan och inte ville ha. Ska inte nådevedermälen delas ut nu? Postumt till Lars Ekblad blir det då. Och ska inte de ,som vägrade inse, tjäras och rullas i fjädrar? Nu hänvisar jag till hur det ”tänktes” när somliga tänkte och andra bara trodde att de tänkte.

Hos Jesus Syrak slås tvåsamhetens princip fast. Fader Jan påpekade någon gång att ”varje sak är tvåsidig”. Det är Jesu Syraks Vishet 33:15: ”Så skall du betrakta alla den Högstes verk: två och två, det ena svarar mot det andra.” Det är värt att hålla i minne i tider som dessa. Enfald är att inte ha tvåsamheten klar för sig, alltså vägra se ett förhållande från andra sidan. 

Detta leder rätt osökt tanken till det stora landet i väster. Vi ska, om jag förstår den svenska nyhetsrapporteringen rätt, vara emot Donald Trump Jr. Gärna det. Då ska vi väl vara för den organiserade kv*nn*pr*stm*tst*nd*r*n Joseph Biden. Det våras sannerligen för kv*nn*pr*stm*tst*nd*rn*, precis som jag sagt. Kan Joe Biden vara organiserad ska väl inga andra behöva skämmas för att de tänker som han om Kyrkans ämbete. Bör de som är av samma mening som Joe Biden vända sig till USA:s ambassad och berätta hur de som tänker som The President Elect i Svenska kyrkan och i Sverige hanteras? Då kanske statsmannen från Sverige får besvärande och oväntade frågor att svara på…

Å andra sidan, för principen om två och två gäller Trump och Biden i eminent mening, kanske Trump har rätt om valfusket. Jag kan inte minnas att svenska media förklarat anklagelserna om valfusk. men källor i USA skickar besked. En av Trumps poänger handlar om 2 U.S.C §7 som talar om ”Election Day”. När den utan lagstöd gjorts om till ”Election Season” med möjlighet för aktivister att skaffa fram fler röstande, är det bedrägeri/stöld. Så har ju skett. Det tidigare systemet med en enda valdag, lade ett större ansvar på den enskilde medborgaren. Det här påminner lite om hur det politiska partiet skjutsade folk från ålderdomshemmet till röstlokalen. Och nu blev detta möjligt under en längre period. 800 000 röster i Georgia för demokraterna tack vare en enda aktivist. Tja. Man kanske kan förstå att Trump blir lite undrande, trumpen rentav, eftersom saken egentligen handlar om en enda valdag. Det går annorlunda till i verkligheten än i lagen. Hegel såg detta som tecken på ett samhälles sönderfall.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JJJeRX/hon-kan-ha-fatt-800-000-att-rosta-for-forsta-gangen

Det riktigt intressanta var att jag med hjälp av svensk mediebevakning missat denna poäng. Det finns kanske fler poänger i det amerikanska valsystemet jag missat. Är det verkligen en konst att stjäla ett val? Vad händer när Trump slutar spela golf?

Annars har jag talat med stiftets handgångne man.

Ni kanske då tror att det handlade om den högt kyrkligt uppsatte förtroendevalde, som friades från anklagelser om våldtäkt av barn, det som Modéus II redovisade sin bestörtning över. Nu var det tydligen onödig bestörtning om vi ska tro tingsrätten. Den åtalade friades. Om detta har dock Modéus II inte skrivit något på fejjan. Vad är övervunnen bestörtning? Lisa för själen? Kanske skulle besked på Facebook lämnas? Icke. Jag ringde dock stiftet i ett helt annat ärende.

Saken var den att jag på Facebook la ut bilden på flaskan med Aalborgs Julakvavit och beskedet att vår församling inte i tider som dessa delar ut matkassar utan julakvavit. Eftersom den var från 2016 tänkte jag att kyrkoherden köpt den till rabatterat pris. 47% håller den. Och den gläder mer än en matkasse.

Det gick rykten om att stiftets handgångne man ringde kyrkoherdar för att ta reda på vem den omtänksamme var. Han ringde inte mig. Så jag ringde honom för att fråga om ryktet var sant. Det var det inte riktigt. Han hade bara ringt kyrkoherden i Göteryd, dr Wallerstein – men alltså inte kyrkoherde Hedin i Moheda eller kyrkoherde Gustafsson i Rydaholm. Nu undrade stiftets handgångne man, när jag ändå var på tråden (fast trådlöst…), om de närmare detaljerna och hade någon fundering på om det inte kunde vara vådligt att dricka akvavit i tider som dessa med svår isolering. ”Det är i varje fall bra mot virus”, sa jag. Men man ska inte spela karl vid bägaren, det säger Jesus Syrak också. Men till tvåsamheten hör, att i rätt tid och i lagom mängd ger vin fröjd i hjärtat och glädje i sinnet (Jesus Syraks Vishet 31: 25ff). Jag passade också på att fråga om det var sant att den handgångnes hädangångne svärfader varit fanatisk nykterist och frågade artigt om det varit vin på bröllopet, som i Kana liksom. Svaren var tvåsidiga. På första frågan ”ja” och på den andra ”nej”. Jag glömde nämna den prost, som burit in 24 burkar av Becks goda bärs. Vid närmare eftertanke var det kanske lika så gott. Att jag inte nämnde alltså. 

Då kanske vi ska återgå till grundfrågan: Varför ska det delas ut matkassar just? Varför inte dela ut något som ger fröjd i hjärtat och glädje i sinnet? Akvavit betyder ”livets vatten” – men det är klart att man kan nöja sig med lite vin, även om Frälsaren själv ordnade mycket och fint vin. Så varför dela ut matkassar? Om det i vart fall varit fiskar och bröd i en korg. Till fisk passar det dock med akvavit. Quod erat demonstrandum. 

Det finns alltså bildbevis.