Det nya normala

”Det nya normala” tänker sig den kyrkliga eliten vara med och gestalta. Jag kommer att tänka på den fromma sången från 1970-talet: ”Det skulle bli fred på vår jord, om bara jag fick bestämma.” Mussolini, Hitler, Stalin m fl tänkte så. Sedan kom ett nytt gäng efter dem, som tänkte likadant om än inte riktigt detsamma. Alla införde de ”det nya normala”. Det är kanske inte mycket att säga om? Vi har ett eliternas politiska liv och dessa eliter gör uppror mot folket. Då och då dyker det upp en Rehabeam med ett gäng rådgivare där den ene är ovisare än den andre. (1 Kung 12). Världen är galen.

Vilken roll skulle Kyrkan spela här? Den historiska rollen är förstås som en av ideologiproducenterna, en sådan som med lämpliga (fagra) ord försvarar den bestående nya normaliteten. Antje är som klippt och skuren för den rollen. Hon umgås gärna med folk från statsförvaltningen. En gång på Petersplatsen satt hon ihop med de statliga, observerade de kyrkliga från Antjeborg, som satt på anvisade platser – men där hennes plats stod tom. Lite långa i ansiktena var de kyrkliga. Långa i ansiktet kommer vi att bli hela bandet, kan jag tänka, när det nya normala under ohöljd kyrklig entusiasm ska komma till.

Klimatsmartare betyder att vi äter morötter när det inte är säsong för tomater. Vi hemestrar. Vi flyger inte så mycket. Vi betalar så mycket för plastkassarna att vi fattar, att de inte längre via Mohedaån ska slängas i Ganges. Bensin och diesel ska fasas ut – men just nu ska priset upp. El-produktionen betyder sol och vind och det går väl bra – eller inte? Går det inte bra, har vi dock inte överföringskapacitet till södra Sverige utan får elbrist. Den som gått på Försvarshögskolan har fattat det. Inte regeringen. 

Städerna gör vi cykelvänliga, ungefär som Växjö, ”Sveriges grönaste stad”. Den artar sig alltmer som en medeltida stad, så reglerad att landsbygdens folk slutat ta sig in i staden. De nöjer sig med marknaderna utanför, Citygross, ICA-Maxi, Willys, Systembolaget, Dressmann och Clas Ohlson. Men till det nya normala hör nog att vi inte ska köpa så mycket utan återbruka. Att Kronobergs län är ett pendlarlän hör till det gamla normala. Till det nya normala hör kollektivtrafik och väntetid som kan vara meditativ. Ja, ni förstår. Allt blir fint i det nya normala.

Nu vill jag inte ha det nya normala. Jag nöjer mig med det gamla. Och då skulle kanske Kyrkan inte producera ideologi för att lura i mig att det nya experimentet är så lyckosamt, ungefär som DDR på sin tid var lyckosamt, utan höra till de kompetenta kritiker, som just därför att Kyrkan har så viktiga perspektiv på det mänskliga livet, kan bidra med några sanna ord. Jag menar, Theodosius krönika är en förfärande läsning om makt/våldsmakt. Rehabeam var en idiot som lyssnade på galna rådgivare. Petrus och Paulus ger en och annan inblick i maktutövningen (läs Apostlagärningarna) och i grunden vet Kyrkan både vad en människa är och vad som är i människan. Det blir till ett ansvar att tala/avslöja och stå makter och mäktiga emot. Så nu ska talet om ”det nya normala” granskas innan orden fått fäste och börjar styra vårt tänkande. Vad, helt konkret, är det nya normala Antje & Co är ute efter? Hur organiseras det? Vad kostar det? Vem betalar för det?

Själv ligger jag på mitt läger och undrar om det inte finns betydande intressen som utnyttjar covid-19 i eget intresse. När vi talar sjukdom (alternativt ligger fem veckor på lasarettI, förbereder de den nya normaliteten och plötsligt är vi i det nya alla talar om (men inte förstår för det är mest prat) utan att ha fattat hur det gick till, när det blev massarbetslöshet under lång tid då ”kunskaper hinner bli oanvändbara, värdefulla nätverk bryts upp, kapital förstörs. Och övergången till något nytt dröjer.” (von Seth) Jag skulle säga att människor förstörs i detta!

Tro är bra, misstro är bättre när det handlar om människors göranden och låtanden. När det handlar om Jesus är tro och tilltro väldigt mycket bättre. Han skickar oss ibland till ”Herodes den räven” (Luk 13) för att säga rävaktiga makthavare ett och annat. Om vi inte gör det, återstår ett hälsosamt liv med morötter – men tomater endast då det är säsong.