Nyttiga idioter, säger Bengtsson

Naturligtvis hade jag fel, men jag kan förklara varför. Fredrik Ivarsson i Varberg, XR-supportern, är inte doktor i någon mening. Jag fick för mig det. Orsaken är enkel. Det grandiost omdömeslösa låg på den nivån. Bara en disputerad kan komma på tanken att stödja Extinction Rebellon och för detta ädla ändamål besluta att personalens juluppmuntran ska bli detta. Jag hade fel. Han är inte doktor. Han kom på stolleprovet likväl.

Hade jag varit förtroendevald, det heter så, i Varberg, hade en stor granskning nu inletts och snabbt, så att julglädjen inte helt skulle förtas. Adventstid är ju allvarstid. Om XR vill inrätta medborgarråd som ska vägleda Sveriges regering när det handlar om klimaträttvisa och hållbara mål, kunde kanske ett kyrkfolksråd kunde inrättas i Varberg. Syftet? Vägleda beslutsfattarna när det handlar om hållbara mål för Kristi Kyrka alldeles lokalt och om att göra Kyrkans tro och ordningar rättvisa?

Roger Hallam, en av grundarna till Extinction Rebellion, struntade jag i. Jag såg att han kallat förintelsen ”just another fuckery in history” och fann honom vara en dåre av medialt slag. Förintelsen är bara en normalitet i världen, menade Hallam. Det kan man naturligtvis få mena. Men han bad sedan om ursäkt för sina ord. Nu tar vi reda på vad han sa. ”Es tut mir leid” för orden, Det betyder väl att han beklagar. Ursäkten? ”Und ich möchte mich entschuldigen” – han skulle alltså vilja ursäkta sig – ”für die Verletzung und die Beleidigung, die sie ausgelöst haben.” Han ber alltså ursäkt för konsekvenserna av hans ord: Verletzung och Beleidigung. De betyder att orden utlöst det som varit sårande och förolämpande. Ingen biktfader hade köpt en sådan syndabekännelse. Han ber om ursäkt för att folk reagerat på vad han sa. Den mannen är inte att lita på. Det låter bra, men är inte bra. En biktfader genomskådar. ”Om du blivit ledsen, ber jag om ursäkt” är ingen ursäkt utan ett påpekande om hur dum du är. Som en biktfader sa: ”Sån här skit har jag inte tid att sitta och lyssna på!”

Problemet lite djupare, biktfadern lägger pannan i djupa veck, är att Hallam avslöjar att han inte tycker om människor och att han, i all sin världslighet, inte ens tycker om världen, Guds skapade värld. Han tror en tragedi, som han egentligen inte kan föreställa sig: Klimatnödläget är bara det rör som gasen till gaskammaren strömmar igenom. Vi ska alla dö…

Borde inte bibelläsarna genomskåda detta? När jag mediterar, nåja, tänker då, på vad som kommer att känneteckna de yttersta tiderna är det förstås att tron försvinner från jorden, men också att folk i mängd och massa springer åt ett och samma håll. Heligheten finns kvar, men det som heligförklaras är det oheliga, en nihilistisk tillvaro. Människan ogillar i djupet intigheten och ur nihilismen skapas då meningsbyggande sammanhang och reses bilder, som ska tillbedjas. Denna tillbedjan, kult, står över allt. Och självklart måste en folkkyrka stå med i detta. Det betyder att folkkyrkans företrädare uttrycker sig religiöst och meningsskapande, men den där Jesus talar man tyst om. Det belysande exemplet ger Sören Dalevi. Svenska kyrkans biskopar är helt enkelt mer än man riktigt orkar med som kyrkokristen och tillika klimathedning, men typisk för som uttryck för en religiös och konsumentanpassad biskop i den moderna tid som just nu är. Han har säkert bestämda meningar. Om klimatet. Hur kunde det bli så här i biskop J.A. Eklunds stift – eller Gert Borgenstiernas? https://www.nwt.se/2019/11/26/mer-an-du-tror/

Sannolikt borde det predikas eskatologi nu. Denna värld kommer att gå under. Det kan ske efter det att jag dött, men det kan också ske innan. Omvänd er och tro evangelium! Den katastrof som kommer är en eu-katastrof, en god katastrof, en förlossning. Förlossningen är en smärtsam procedur, men smärtorna glöms bort (eller hanteras som – en dyster men –normalitet) när barnet är fött.

Detta kan icke-doktorn Ivarsson knappast utlägga. Han borde inte ha tid heller, när arga eller ledsna medarbetare kommer till honom för att säga att de inte vill nonchaleras på sätt han gör genom sin generösa julgåva, den som var avsedd för dem, till XR. Men kanske gäller om vår tid som om annan tid. Det var ont om profeter på den tiden. Få genomskådar massbedrägeriet och ändå talar Frälsaren om Lögnens furste och om Världen som i hans grepp. Om detta kan man läsa i Den Heliga Skrift. Man kan också läsa saken utläggas i Robert Hugh Bensons litterära produktion. Sök på nätet.

Det kom en invändning:

”Med mina järnvägsögon kan jag konstatera att du spelar den svenska bilindustrin, Volvo och Scania med alla sina underleverantörer, hela det industrikomplex som är ”motorn i svensk ekonomi” och alltså äger stor ekonomisk makt och därmed också stor politisk makt, i händerna med ditt ifrågasättande av vad de flesta forskare finner.”

Nu är det det där med ”de flesta forskare” som är så betänkligt, för påståendet verkar vara en bluff. Ideologiskt styrd sakupplysning utan innehåll. Hjälp min otro, förklara hur klimatskeptikerna har räknat fel när de kommer fram till att det inte är 97% av forskarna som menar detta utan kanske 3.5% som mest. Koldioxidutsläppen från haven och solens inverkan betyder mer och människan mindre, 425 ppm. Och så är det skillnad på miljö och klimat. Det var varmare när det inte fanns en enda bil i sikte och de enda som flög i luften var fåglarna. IPCC framstår för en klimathedning inte som ett sanningsvittne utan som en partsinlaga i intressen som handlar både om pengar och om en vilja att omdana samhället till upplyst despoti (inte första gången i historien). Till det kommer att jag intuitivt misstror Johan Rockström och lika intuitivt tycker att Lennart Bengtsson verkar vara en tillförlitlig och bra karl. På Det Goda Samhället skriver han (och har tror mig ha korrigerat texten något):

”Man kan inte undgå reflektionen att klimatfrågan har blivit den perfekta stormen för allsköns aktivister som vill använda oro och kaos för att flytta fram sina positioner. Klimatfrågan har de normalt ingen susning om men de är beredda att utnyttja den för sina syften att ändra på samhället till någon form av totalitär socialism. Klimatfrågan är där inget mål utan endast ett medel att omforma samhället i en totalitär riktning. Det är av denna anledning som en rörelse som Extinction Rebellion måste bekämpas. Som alltid råder det ingen brist på nyttiga idioter som dras med av sådana fanatiska aktivister. De är de fredagsaktivister som dyker med sina plakat och enfaldiga och ogenomtänkta förslag. Vad de föreslår och vad de vill göra kan mycket väl leda till det samhällskaos som de utger sig för att vilja förhindra.”

När det handlar om järnväg bor jag bredvid en. Jag står i trädgården och vinkar när mina vänner far förbi i hög hastighet om än inte inte i höghastighet. Jag kan väl ändå vara glad för att bilar finns och inte bara häst och vagn med hästskit mitt på vägen även om bilindustrin inte är svensk. Kapitalismen känner inget fosterland, som Karl Marx påpekade.