Tankar när det tokar till sig

Vi, som funderat kring villkoren i det politiska livet och som övats på t ex Försvarshögskolan, ska väl inte blekna när något helt idiotiskt inträffar. Det idiotiska hör till riskerna i det mänskliga livet. Men på chefsnivå måste det vara mer klokskap än bland s k ”vanligt folk” (Shopenhauers glosa – i sak felaktig, för det vanliga är alltid det ovanliga, det unika. Vi som är emot att man lägger folk i rondskålarna tänker ju att alla människor är unika, ovanliga, också om de ingår i samma släkte. Slut parentes!) Erik Eckerdals insatser är politiskt sett ren idioti. Vad menade han? ”Han varnade för att Svenska kyrkans ekonomiska framtid kan bli skakig. I dag samlar staten in kyrkoavgiften via skattsedeln, den så kallade uppbördshjälpen. Biskopen menade att detta system gör kyrkan sårbar och då inte enbart för att intäkterna minskar i takt med att medlemmarna blir färre.
– Vi lever också under en politisk risk. Om uppbördshjälpen försvinner så förlorar vi det mesta av våra intäkter.
Om kyrkan själv skulle tvingas ta över insamlingen av kyrkoavgiften så uppskattar han att intäkten skulle minska med åtminstone 90 procent.
– I det långa loppet handlar det inte om utan när detta kommer att ändras.” https://www.kyrkanstidning.se/nyhet/biskop-tror-pa-drastisk-omlaggning-av-kyrkans-ekonomi

Detta är, för att tala med gamle finansministern Gunnar Sträng, att själv knäppa ner byxorna. ”Ska de piska oss, ska de få det bekymret själva”, menade Sträng. Vem påstår att systemet kommer att ändras?

Erik Eckerdal vill bolagisera. Vore det inte betydligt bättre och mer näraliggande att evangelisera? De människor som utan statlig utdebitering såg till att Kyrkan i det som blev Sverige (Kyrkan är äldre än staten i detta land!) kunde finanisera kyrkbygge, präst och prästhushåll, hade drabbats av tron, fattat dess ärende och vunnits för saken. Det är det hela. Nu då? Vi har ett sämre utbildat prästerskap om jag läser 1900-talets kyrkohistoria och tydligen ett så lättjefullt arbete, att ledighet läggs ut före arbetsuppgifter. Att någon blev präst i tanken att det inte var lediga söndagar utan tjänst då, men ledigt på måndagen eller (sämre) på tisdagen, var i min ungdom normalfall. Nu? Att det inte var jobb 9-17 stod också klart. Och då kan man minnas äldre tider när prästeriet var 7 – 24, sju dagar i veckan dygnet runt. Eller var det 247, dag som natt veckan lång och ingen kompensation för jour? Men så var det ju för varje bonde i detta då arma land! Präst och folk delade villkor.

Grunden är uppenbar. Det är i det lokala och i det mänskliga den Guds mission hör hemma som somliga av oss borde brinna för. Det är väldiigt mycket som kan bli väldigt mycket bättre i Svenska kyrkan. MCSGA, Make the Church of Sweden Great Again. Och tro mig, det är inte Trump jag tänker på – utan honom som är alla konungars Konung och alla herrars Herre.

Det är inte det noga hopträcklade systemet för att uppbära medlemsavgifter som är problemet. Det är bristen på mission i Sverige. Jag minns fäskallarna i dåvarande Centralstyrelsen, (S) var dom, som inte kunde förstå vad talet om evangelisation gick ut på. De enda som inte var evangeliserade var ju muslimerna, och de skulle vi lämna i fred. Ärkebiskop Gunnar Weman var mer skakad än jag. Jag hade ju genomskådat sådana sossar som i egenlig mening alls inga sossar var, de tog sig bara fram. Också politiskt! Med bas i det lokala hade jag ju smärtsam erfarenhet av hur de som skulle gälla för folkkyrkliga inte brann, inte brann för folket, inte brann för Kristi kyrka och hennes ärende till folket. Men folkkyrkliga kallade de sig och kallade mig ”elitkyrklig”. Vilket bedräger, vilka kyrkopolitiska bluffmakare!

Nu vet jag inte när jag får träffa Erik Eckerdal, det kan dröja tills Ärkeplusset kallar till det seminarium om kv*nn*pr*stfr*g*n som jag lovat att leverera, men de som träffar honom innan dess bör kanske förklara för honom varför den här sortens kommentarer blir farliga för kyrkoväsendet. Det finns alltid några politiker som gärna hakar på. Och vem har påstått att det nuvarande uppbördssystemet inte kan hålla? Jo – ett Pluss! Han var för övrigt inte med när det konstruerades, säger bara det.

Erik har ett förflutet i POSK, Det för tanken vidare till en POSK-are som är på många arvodestyngda smamanträden, bortsett från att han sjunger i kyrkokör och är kyrkvärd – Anders Brunnstedt. Han är min vän, fb-vän. Men vad har du gjort, skulle jag som Herren Gud en gång i Edens lustgård vilja fråga.

Anders har blivit förvånad. Inte över att han satt i en grupp med uppgift att arbeta fram remissvaret på Skogsutredningen. De mödade sig, ledamöter från SS (förkortas väl så!) och egendomsnämnden samt tjänstemän i Västerås. Det blev ett svar som inte bara ställde sig bakom skogsutredningens förslag om hållbarhet utan som också innehöll ”viss kritik”, som det heter. Brunnstedt noterade, att stiftets svar hade ”en negativ grundton”. Jag tror jag fattar. Halleluja-rop är det enda som duger när det sägs ”Skogsutredning”. https://www.kyrkanstidning.se/nyhet/dramatik-nar-vasteras-stift-svarade-pa-skogsutredningen

Anders Brunnstedt la fram förslaget att det skulle skapas ett råd för markförvaltning. Det ledde till att ett ”prosaiskt” svar från stiftsstyrelsen i Västerås, dvs det remissvar som det tagit dagar (och kostat pengar…) att ta fram, hamnade i papperskorgen. Anders Brunnstedt: ”Jag tror det är en klok idé att inrätta ett råd för de här frågorna. Jag har upplevt att det inte är tydligt vem som företräder kyrkan i skogsfrågorna.” Om Anders Brunnstedt bara ringt mig hade jag kunnat svara, att det gör stiften, som har egendomsnämnder och dessa nämnder har ett samarbetsorgan, ENSO. Det här är känsligt för staten har varit ute efter Kyrkans skogar tidigare och om klimaterieentusiasterna får som de vill ödelägger de behjärtansvärt inte bara skogsbruket utan också skogsindustrin. Skräck från alla sidor liksom!

Nå, Anders Brunnstedt, min fb-vän, är ”fundersam över hur prästlönetillgångarnas representanter agerat under remisstiden.” Kunde han inte funderat ihop med poskarna i Växjö stift då? Men Brunnstedt förstår: ”Jag förstår att det finns specialistkunskap inom ramen för prästlönetillgångarna , men vi som förtroendevalda har också ett ansvar gentemot medlemmarna. I det här fallet har det inte gått riktigt ihop…” Jo, i Växjö stift om vi frågar poskarna där. Saken är väl helt enkelt den, att Brunnstedt fungerar som populist och har fått för sig att medlemmarna tycker som Enander och skogsutredningen. Inger Wahlman (s) i stiftsstyrelsen tycker tydligen som Brunnstedt – om det inte är tvärtom? Nu röstades. För lösningen att kasta papperen i papperskorgen röstade åtta (8) och för lösningen att skicka in det utarbetade remissvaret röstade sju (7). De gröna och vänstern var för papperskorgslösningen, om jag fattat dramats utfall rätt.

Kan det vara av intresse vad Västerås svarar på en remiss? Självfallet. I Modehuset ska väl Enanders utredning tråcklas igenom och då behöver all svagsinthet mobilseras. Minns var ni läste detta första gången!

Vi som en gång tänkte oss att POSK skulle vara något annat än vad de politiska partierna kunde erbjuda, kan ta fram våra näsdukar och snyta våra långa näsor. Brunnstedt får väl fundera vidare över skog och mark på någon av alla sina tågresor från Falun till Västerås, Uppsala och annorstädes.

I går fick vi veta att kyrkoherden, teol dr Annika Borg varslats från sin tjänst och stängts av från kyrkoherdepysslet i Nordmarkens pastorat. Det kanske finns skäl för en slända i ärendet? https://www.kyrkanstidning.se/nyhet/nordmarkens-pastorat-varslar-annika-borg