Extraslända III: Fromhetsförsök

Min ukrainska vän menade att jag borde få präster att samla församlingarna till gemensam bön för Ukraina. Hon vill inte riktigt förstå att jag är en gammal och uttjänt präst, som egentligen inte har särskilt många kontakter in i kyrkolivet. I Två Systrars ber man dock i kväll i aftonbönen.

Hur kan man be? Hur vi rätteligen ska be, har jag ingen aning om. Men vi kanske kan försöka så här?

Vi ber: 

Herre, återställ fred, rättvisa och trygghet för Ukrainas land och folk. Se till dem som skadats eller dödats. Se till deras anhöriga, som sörjer och lider. Se till alla dem som är rädda, alla dem som måste lämna landet och som flyr.

Vi ber för alla barn och för alla kvinnor, som blir särskilt utsatta. Vi ber om din omsorg och din barmhärtighet för var och en. Se till dem som försvarar sitt fosterland. Vi ber för folket i Ukraina: Ge Ukrainas folk en framtid och ett hopp. I Jesu namn. Amen.

Till aftonböner den närmaste tiden kunde vi kanske foga denna? Att be i Jesu namn är, som ni vet, att be ihop med Jesus. Då kan det bli något.