Motiverat missmod

Jag medger. Inte bara att jag blir alltmer alienerad i den tid som är men kanske mer cynisk än vad som är nyttigt för helgelsen. Det kan bero på att jag läser profeten Jesaja och fastnar, typiskt mänskligt, i skildringarna av övergrepp och glömmer att i detta elände föds efter löftet en Frälsare. Men vad ger ni mig för nyhetssammanfattningen i Svenska Dagbladet denna morgon? Detta är det land för vilket jag varit beredd att erlägga den högsta skatten av alla; blodskatten. Det militära systemet var så konstruerat för unga män och män upp i åldrarna just för detta skatteuttag. Och visst har jag blött för landet… Men det var nyhetssammanfattningen saken gällde:

Det har varit en våldsam natt på flera håll i landet. En detonation har inträffat vid ett radhus utanför Helsingborg. Sent i går kväll skottskadades en man i 20-årsåldern i Katrineholm. Och två män har skjutits ihjäl utanför en nattklubb i centrala Norrköping. ”Det är många som har sett saker”, säger polisen till SVT Nyheter Öst.

Att morgonraporten också innehåller besked om ett ungt par som just i Norrköping slavarbetat 6-7 dagar i veckan utan betalning på en krog men utsatts för vapenhot, noterar jag. Nå, jag kunde lika väl ha inhämtat information om människans villkor i Den Heliga Skrift, men låt gå.

Missdådare kan naturligtvis eftersökas, men det kunde varit av värde att diskutera alla idioter som låtit detta och så mycket annat hända därför att de, som det heter, ”varit naiva”. De har med andra ord hållit sig oinformerade. Inte bara om det som växte fram och som gick att se och fatta konsekvenserna av. De har dåligt läst Den Heliga Skrift och illa tagit till sig grundkunskaper om det mänskliga livet och dess villkor. De har inte ens läst in sig på den eländesforskning bibelläsaren får sig till livs – och då bortser jag från det där med att vi så lätt blir upptagna av eländet att vi inte ser den gudomliga lösningen. Avkristningen har sina intellektuella konsekvenser. Människor blir duktigare men dummare. Det har jag läst i böcker.

Till det kommer klimatfrågan, där jag inser att mediekampanjer är vad jag ska utsätta för. Men jag inser också, att få som uttalar sig egentligen satt sig ini frågorna. De upprepar det de vet ska sägas och att deras vetskap egentligen är ”tro” i ordets sämsta mening, låtsas ingen om. Här talar vi inte tro som ”en fast tillförsikt” utan tro i meningen ett antal uppfattningar som man ska hållas sig till för at inte ställas utanför gemenskapen. De flesta människor är känsliga för sådant. Men fortfarande var väl 97% av forskarna egentligen som mest 3.5%? Och det övergripande problemet med FN tycks vara alla pengar som nu ska skyfflas hit och dit trots korruptionsanklagelserna. Det är inte säkert att alla som kommer i närheten av alla dessa pengar är dumma på riktigt. De kanske har vett att rädda undan en del så att andra skurkar inte kan lägga beslag just på dessa medel? Bättre, så kan man tänka, att de kommer mig till godo.

Jag tror i mitt missmod att det inte är bättre i världen än i Kristdala. Stickcaféet, damer i den ålder som alltid är lämplig för damer, flyttae sitt stickcafé från NTO-lokalen till biblioteket i Kristdala. Av själva begreppet ”stickcafé” torde framgår att damerna stickar och dricker kaffe. Den sociala umgängesformen har varit laglig rätt länge nu, kaffeförbudet är ju upphävt. Men inte på biblioteket. Ledningen klagade på damerna och i förra veckan kom en skylt upp. All form av mat och dryck inne i lokalerna är förbjuden.

Barometern/OT, tidningen som numera är ”The One and Only” i regionen, rapporterade i dag. Bibliotekschefen Marcus Persson, uttalar sig. Förbudet blir lättare att förstå när man förstår att det gäller samtliga bibliotek. Men vad gör han om kvinnorna inte vill vara kvar och ha stickcafé utan café? ”Då är det tråkigt men det är så det måste bli.” Då har det lokala bibliotekssnillet också förklarat att ”det blir ohållbart för oss att tillåta det här. Och att tillåta kaffe i Kristdala vore orättvist och ologiskt med tanke på våra övriga filialer.” Nämnde jag att mannens titel är ”bibliotekschef”. Förstår ni nu? Det finns mängder med sådana tjänstemän och detta faktum är inte betydelselöst om vi försöker förstå samhällsutvecklingen. ”Min son om du visste med vilken ringa vishet världens styres, sa Axel Oxenstierna med ett latinskt citat.

Medge att det vore av intresse att få höra det lokala bibliotekssnillet uttala sig i klimatfrågan! Stalltips att han ser ett klimatnödläge…

I detta Sverige var Antje på prisutdelning i Stockholm. Alternativa nobelpriset, ni vet.