Ö i Ä

Roland Östlund är denna lördag precis 93 år och 1 vecka gammal. Han blev oppmålter i Smålandskomposten och P4 Kronoberg följde upp i torsdags. Han har samlat ungefär tio humanister i Älmhult och bildar ett politiskt parti: Humanistdemokraterna.  Dessa tio håller styvt på Charles Darwin. Östlund vill också utropa en ateismens dag, 1december, på Stortorget i Älmhult. Har Modéus II något att säga nu? Eller kontraktsprosten och kyrkoherden Lejon i Älmhult, han som har ett särskilt ansvar för den östlundska själen?

Själv blir jag bara uppiggad av ateisterna. En enda ateistisk festdag mot 364 kristna dagar, dagar fyllda av martyrers och helgons namn? Östlund är en blygsam person. Låt honom få hans dag. ”Vi ska samla så många vi kan och bjuda på kaffe och kaka”, säger han. Det är liksom det 1800-talskoncept som gällde då som hänger kvar. En gång var detta verkligen fint folks sätt att umgås. Sedan blev det normaltillstånd i det kyrkliga. Nu kör ateisterna detsamma. Det kan bara gå dem illa, en död i kaffe!

Nu var det inte tio som bildade partiet Humanistdemokraterna men tre räcker långt, inte minst om vi talar om tre eniga. Vi får en inblick i Roland Östlunds tankevärld: ” Vi vill gå till angrepp mot all form av religion. Jag anser att religionen är det största massbedrägeriet som ägt rum på jorden. Inte en enda religion kan hålla sina löften till fullo. Döden kommer emellan.”

Han har fattat, men aggressiv är han inte. Han vill uppmana alla människor till att tänka självständigt. Charles Darwin och Carl von Linné är förebilder och partiet ska ställa upp i nästa kommunalval i Älmhult kommun, som omfattar också Göteryd, Pjätteryd och Hallaryd. ”Vi vill arbeta för individens tankefrihet. Och bort med all vidskepelse.” 

Jag är inte helt säker på att Roland Östlund är närmare bekant med den första detaljerat blodiga martyrberättelsen utanför Nya testamentet, Polykarpos martyrium. Det är alls inte svårt för de kristna att säga ”bort med de gudlösa” och slå ut med handen. Men det brukar efter Polykarpos att döma inte vara så populärt hos överheten. Det var en replik som föranledde domaren att döma till avrättning på bålet. Polykarpos var gammal. Liksom evangelisten Johannes… Men de hade båda fattat och visste vad de trodde.

Konkret vill Östlund att kommunen ska fira Carl von Linné, ni vet han som sa att han i skapelsen såg Gud på ryggen. Linné ska bli kommunsymbol.Ibland tycker en kyrkokristen synd om ateisterna.

Om allt går som det brukar ska Roland Östlund om inte så (jämförelsevis) lång tid möta sin Skapare. Frälsaren är där också. Då avslöjas att just ateism var en riktigt dålig idé. Det är väl rätt kört för Roland Östlund?

Kanske inte ändå. Frälsaren kan med sin milda blick titta på honom och säga: ”Roland, blå skåpet, Roland. Blå skåpet.” Roland kan inte bli glad. Är han klok frågar han Frälsaren om ingenting går att göra åt det iråkade eländet. Frälsaren kanske då säger: ”Du slipper in i Guds rike om det finns tio rättfärdiga i Älmhult.”

Ska änglar skickas ut för att kolla om de kan hitta de tio? Kontraktsprosten Lejon får besök i tjänstebostaden för att svara på änglafrågan och om vi känner prosten rätt kommer han att redovisa väldigt många rättfärdiga. Men änglarna drivs av revisorsinstinkterna och kollar mera noga, återkommer till Frälsaren med dystert besked att prostens analyser är klart i överkant. Då inser Östlund sitt misstag. Det finns inget att göra. Kan inte ens det stolta Älmhult redovisa tio rättfärdiga, då är det kört. Han redovisar sin insikt innan Frälsaren hinner säga ett ord.

Frälsaren tittar på Roland Östlund och säger: ”Det mesta har du inte begripit. Det är inte heller alldeles säkert att man fattar mera bara för att man fyllt 93, grattis i efterskott förresten! Tio rättfärdiga i Älmhult, hade du verkligen tänkt att de skulle finnas? I Älmhult? Men det räcker numera med en enda rättfärdig – och jag är den ende. Stövla du in i mitt rike. Det värsta är inte de ogenomtänkta ateisterna. Det är de andra. De ljumma. Så ’ja’ eller ’nej’ duger bra. Fast oss emellan: tanken på en ateismens dag i ett land som beherrskas av nihilism, ateism och självaste Själafienden var väl bara ett korkat hugskott och än mer korkat att ge hugskottet offentlig spridning genom tidningar och radio? Men jag tror inte att en 93-åring just i Älmhult ska ställas till ansvar för detta. Öppna porten, Sankte Per! Men vad sysslar Svenska kyrkan med? Var inte uppgiften att kristna folket?”

Vi låter Frälsarens fråga hänga, som det heter, i luften. Där stör den ingen. I morgon är det Söndagen före Domssöndagen…