Extraslända: Fr Johns begravning

Sr Gerd har gett upplysningar om hur det blir med John Brownsells, SSC, begravning. För den som vill/kan ta sig till Winchester är det förstås viktigt att få vetskap – men det gäller i lika hög grad för dem som vill veta och bedja frånvarande. Hur man skickar en gåva frågade jag om. Det fick vi också veta. Ett antal präster som har fr John (och sr Gerd) att tacka för så mycket, kanske är upptagna vid allhelgona. Då blir det fler möjligheter. Att en klok präst, som fr John, för egen del drar upp linjerna för begravningsmässan med alla praktikaliteter – och att denna instruktion är hyfsat uppdaterad – får man hoppas på. Minns att 70 eller 80 år är det bibliska måttet på ett långt liv.

Sr Gerd berättar:

”Begravningsmässan blir den 2:e november – Alla Själars Dag – kl. 12.00 i Holy Trinity Winchester, där Bishop Norman kommer att vara celebrant. John har bett mej ge en presentation av hans liv – be att jag finner de rätta orden. Det blir en mottagning i församlingssalen efteråt. Dagen före, 1:e november – Alla Helgons Dag – tar vi emot kroppen i kyrkan, ber en stund i tystnad och avslutar med Vesper för De Döda. Därefter vilar Fr John i kyrkan fram till Begravningsmässan.

Det blir nödvändigt med kremering eftersom det är så trångt på begravningsplatserna i England, han har stipulerat det själv liksom allting annat att göra med begravningen. Vid ett senare tillfälle kommer vi därför att fira en Requiem Mässa i All Saints Notting Hill, förhoppningsvis med Bishop Jonathan Baker, Biskop of Fulham, som celebrant innan vi begraver Fr Johns aska på kyrkogården Kensal Green, där han själv lett så många begravningar och asknedsättningar.

Jag hoppas också att vi skall kunna ordna en Minnesgudstjänst / Requiem Mässa här i det Heliga Korsets Kapell på Christens Gård, men jag får återkomma till det senare.

Enligt Fr Johns önskan blir det inga blommor men däremot en kollekt till Aid to the Church in Need (Syrien). Den som eventuellt vill bidra kan skicka det till mej, bankgiro 5068-3473 märkt Fr John så ser jag till att det vidarebefordras. Några har frågat om en minnesgåva till Heliga Korsets Kapell är ok, och naturligtvis är det så. Tala bara om vad Du avser! Absolut inget krav, bara en möjlighet!

Jag har för avsikt att i sinom tid sammanställa något av en biografi/minnesteckning över Fr John Brownsell, och den om vill bidra är mer än välkommen att skriva ner sina tankar och skicka dem till mej, helst med uppgift om huruvida Du vill ha Ditt namn publicerat. Ingen brådska!”