Nattvakten klandrade tjuven för hans syssla. Tjuven höll kritiken ifrån sig: ”Det är tjuvens uppgift att stjäla. Nattvaktens uppgift är att se till att tjuven inte kan stjäla. När jag stjäl är det alltså du som inte fullgjort din uppgift.”
Historien rann upp i mitt minne när jag mediterade över den gröna och fantastiska omställning som förser Norrland med så mycket av industriell revolution. https://www.svtplay.se/video/eDmd2Nm/den-grona-kapplopningen?position=2879
Så kom beskedet om Northvolts konkurs. Jag har hört dystergökar sia om detta tidigare, men nu är det verklighet. Nyhetsrapporteringen styrde in på vad folk i Skellefteå tyckte om saken. Ingen sa: ”Min fru och jag med son kommer från Sri Lanka och har just köpt lägenhet för vi tänkte bo kvar här. Nu kommer konkursen och vi är bara entusiastiska. Vi har ju en lägenhet i Skellefteå. De flesta har inte det. Min fri heter Polyanna förresten och är en hejare på att leka ”var glad-leken”. Ingen sa detta. Konstigt nog. De var alla molokna och deras molokenhet fick stort utrymme på bekostnad av infromation om vilka som står bakom detta svindleri. Tf kyrkoherden kommenterade: ”Vi gör vad vi kan för att visa på hopp och ljus och att ta hand om varandra i det som är.” Jaha. Intresseklubben noterar. Handfallenheten mest kanske.
Jag kollade Ledarsidorna. När Johan Westerholm, underrättelseofficer (med ett förflutet på KA2), radar upp ansvariga, blir det många prominenta namn. Alla har de sagt för mycket, för entusiastiskt och vad ni vill – men det är inget att säga om. De är i en bransch där idéer och illusioner ska blandas för att konsumeras av en tacksam väljarkår.
Klippet från riksdagen ska vi inte glömma. https://x.com/FriedmanAmos/status/1899748807694303282
Framgången var given. ”Näringslivet ser det här. Det är den kombination av piska och morötter som Miljöpartiet har drivit på med under alla de år som Miljöpartiet har suttit i Sveriges riksdag som gör att vi nu ser den här vågen av investeringar runt om i hela Sverige. För det får inte Miljöpartiet det välförtjänta tack som de är värda”, säger Magdalena Andersson i klippet. Vilka var piskorna: Statsrådet Per Bovlund, MP, hotade med att byta ut styrelserna för AP-fonderna om de inte förstått det fina i kråksången och alltså agerade ”anpassligt efter denna världens väsende”, som vi fromma säger.
Aktörer har ur Hans Majestät Konungens hand fått ta emot Kungliga Vetenskapsakademins guldmedalj, läser jag. Northvolts Peter Carlsson har tjänat 198 miljoner (som brukar kallas ”200”) och jag är inte den som är den. ”Väl bekomme!” kan jag säga och några dumma frågor om saken ställer jag inte. 88 miljarder är borta, så vad är då 198 miljiner att bråka om? HC Andersen från Odense kanske kan lära oss något genom skrönan Kejsarens nya kläder? Vad hade Carl XII sagt? ”Lappri” och så hade Görtzen kunnat fixa nödmynt… Georg Heinrich von Görtz halshöggs förresten under folkets jubel utanför Skanstull den 19 februari 1719. Alla stora ekonomer är inte i längden uppskattade av just folket.
Var det inte här journalister skulle stått på vakt? Inte vid Skanstull, det är för sent, men vid besluten om den grönskande omställningen? Politiker och fiffiga kapitalister måste väl agera i egenintresse, inte folkets. Men journalisterna skulle väl stå på vår sida och berätta vad som händer i skumrasket och vad det ska kosta oss? De borde inte besvärat folk i Skellefteå, De skulle satt sig och räknat och berättat hur mycket, vem som tagit riskerna och vilka risker svindleriet medfört för oss pensonister och andra, som nu känner sig som fä-skallar.
Vad har det hela kostat? Det gav Dagens Industri besked om för någon tid sedan: ”Skattebetalarna bär en stor del av risken bakom problemtyngda Northvolt. Di:s granskning visar på åtminstone 88 miljarder kronor av offentliga medel som tillförs bolaget från kommuner, offentligt ägda bolag, statliga myndigheter, tyska och kanadensiska staten samt EU. Till det kommer kreditgarantier i mångmiljardklassen där skattebetalarna bär risken.”
Polyannas ”var glad-lek” behövs kanske, när vi fattar svindleriets omfattning och ser igenom de gröna dunsterna? I grund och botten är koldioxid livets gas, det kan man veta. Att folk för 120 år sedan förutspådde klimatförändringar behöver vi också ta till oss. Det var före flygets och massbilismens tid och i dessa vetenskapsmäns föreställningsvärld hörde tanken att sol och natur var sådant som avgjorde – om de nu inte var så fromma att de tänkte på – Gud.
Borde vi inte ställa en annan fråga nu: Om Gud, himmelens och jordens skapare ,ställs på avskrivning och människan blir alltings mått, är då inte klimateriet helt begripligt? Men vi som tror på Gud, ska vi tänka att människor inte har en avgörande inverkan på klimatet och för den delen vädret? Ska vi inte med Johan August i Ör, han som ordnade fromma sommarmöten vid sitt lilla torp och bjöd in mängder med folk och tio präster, som skulle predika besvarade otrons fråga vad han skulle göra om det blev regn. Han svarade: ”Vädret sköter vår Herre.” Och folk kunde notera att just den dagen regnade det aldrig. Jag undrar om inte somliga besvärande utslag av klimateriet ska uppfattas vara ”funktionell ateism”.
”Vi socialdemokrater” ställde in onsdagens aviserade pressträff. AP-fonderna tycks inte svara på frågor. Det är locket på. Och Stegra (fd Green Steel) är tydligen finansiellt och resultatmässigt uppbyggt som Northvolt. När nu politiker och finansfolk inte vill säga något är det väl guldläge för Lule-Plusset att ta till orda? Jag kollade hemsidan, några ord fanns väl där? Icke! Plusset är och fördjupar sig under mars och april och fördjupningen äger rum i det vårfagra Norwich. Då vet vi. Ärkeplusset då? Nja. https://www.facebook.com/martin.modeus Skratta inte! Han tar sig själv på stort allvar, Ärkeplusset.
Det är faktiskt rätt mycket i denna de gröna dunsternas tid som inte är så roligt. ”Herre, jag har hört om dina gärningar, jag har sett din verk, Herre. Förnya dem i denna tid, ge dig till känna i denna tid, minns i dess oro din barmhärtighet.” (Hab 3:1)