Förbjuder inte åttonde budet, i varje fall efter dr Luthers förklaring, att sakförhållanden ska kläs i förljuget och anpassligt blomsterspråk av sedvanligt politiskt slag? Inlägget från den s k kyrkostyrelsens presidium, som tydligen måste uttrycka en mening om remisserna på skogsutredningen innan analysarbetet av dem kommit igång, belyser. Ingen stiftsstyrelse var alltså mycket nöjd med skogsutredningen och utredaren själv var mycket uppjagad under remisstiden eftersom alla inte hyllade hans resultat. Nu ska styrelsen tydligen skaffa sig manöverutrymme i stället för att konstatera ungefär vad Växjö stift fick fram: förslaget håller inte! Fortfarande är det min enkla mening, att snacket om samer som ursprungsbefolkning inte håller heller. Folk på södra Öland respektive folk på norra Öland är också urbefolkning, lika inflyttade som vilken same som helst efter istiden. Att samer i Stockholm eller Göteborg skulle gälla som urbefolkning är löjeväckande. Förbjuder inte åttonde budet bedrägligt tal i största allmänhet?
Ni minns säkert dr Hans Isakssons upplysande berättelse om hur han i sin ungdom sommarjobbade på Sälhyltans hönseri utanför Vislanda. Saken gäller nu Vit Leghorn. Hade man väl fångat en sådan ängslig höna kunde man därefter placera den i vilken ställning som helst utan att den rörde sig ur fläcken. Dr Isakssons kursiv:
”Ett säkert tecken på att en höna var improduktiv och därför borde avlivas var att dess fjäderskrud var skinande vit och till synes ren.
Närhelst jag i mitt senare liv träffat en trotskist har jag slagits av likheten med dessa olyckliga hönsfåglar: en snövit framtoning, en massa kackel – men inget kommer av det. Dock har jag låtit mig nöja med att konstatera likheten – aldrig dragit de yttersta konsekvense<rn.” (Isaksson, 24 lögner i sekunden. Manfest, Stockholm 2000, s 47)
Nu följer mitt konstruktiva förslag: Pröva dr Isakssons diagnos på fler kategorier än trotskister. Ärkeplusset, Plussarna, politiker av skilda schatteringar, klimaterieentusiaster, opportunister i alla länder – förenen eder, ja, ni kan själva fortsätta exemplifieringen. Det finns många som ser skinande vita och till synes rena ut. Men dra för allt i världen inte de yttersta konsekvenserna ni heller!
Det är väl i lägen som dessa det ska talas lag och evangelium. Evangeliet handlar om att ha fått kläm på vem Jesus är, vad han vill, vad han säger (inte bara har sagt för 2000 år sedan och vad detta mycket konkret (sakramentalt), vad han gjort och gör för mig och vad detta betyder för mig – om det alls ska få betyda något. Utan detta är lagen, kraven, grundkategori i livet och lagen kräver rättvisa rakt av. Allt orättfärdigt måste bort – och det betyder alla orättfärdiga. De kan definieras lite olika i olika tider och kulturer, men ett står fram: de måste bort. Vet man detta, kanske Sverige inte är världens mest protestantiska land utan det mest lagiska? Det är en lagiskhet som inte bara är naturlig efter syndafallet utan förstärkt av att den kristna tron skrivits av och ersatts av moralistisk, terapeutisk deism, MTD-religion. Det blir, som vi fromma säger, rätt Djävligt det hela. Självklart! Så måste det bli när Världens furste tar över.
Jag läser alltså Katarina Barrlings bok, Världens mest protestantiska land. Sverige – det extrema landet lagom (Bokförlaget Stolpe, Stockholm 2024). Nöjsam läsning, kan man lugnt säga. Jag skulle gärna sett att hon hon tagit upp Perry Andersons analys av Sverige under Gustaf Vasa som den första absoluta staten, dvs en totalitär stat. (se Den absoluta statens utveckling, Cavefors, Lund 1978) Anderson tycks fascinerad av att Sverige, som inte varit feodalt, blev sådant. Också detta har präglat oss. Den absoluta kungamaktens kommunikatörer (fogdar!) mötte folket på marknaderna och kungjorde kungens mening ”rätter och packer eder därefter” – men, och det är en poäng, kollade också stämningarna i folket. Ett absolut sammanhang lämnar inget åt slumpen. Märkligt – men i sammanhanget begripligt – var alltså att överhetens kungörelser under århundraden skulle läsas från predikstolen av prästen. Takterna sitter i även om formerna ändrat sig. Barrling belyser.
Det är här vi behöver göra den teologiska analysen av Barrlings analys, nämligen att moderniseringen och den förbättrade materiella standarden också framkallar nya andliga behov. Framkallar? Nya? Må vara att det inte är ”behov av gudaväsen” utan ”längtan efter självförverkligande och frihet”. (Barrling aa s 257-258. Det är alltså ”en modern form av religiositet som, i stället för gudavarelser, tror på och heligförklarar individen”. (Barrling a s 258). Var det inte det som sades till oss i konfirmationsundervisningen, när vi talade om Första budet. ”Avgudar kan se ut hur Fan som helst”, som konfirmandprästen sa i sak – men inte i ord! Människan är homo religiosus. Frågan gäller inte tron, fides qua, utan trons föremål, fides quae. Tron består, trosföremålen kan skifta.
Till detta kommer att lagiskheten utan Kristus blir självklar. Hade vi också nu haft teologiska seminarier vid kontraktssamlingarna hade det varit oerhört intressant att ägna Barrlings bok – med vidhängande teologiska sakanalyser – uppmärksamhet. ”Trots de likheter som föreligger mellan sekulär och mer traditionell religion finns det en avgörande skillnad. För den sekulärt religiösa finns ingen Gud att vörda, ingen Jesus att älska, inget liv efter detta. Det är livet här och nu som gäller.” (Barrling aa s 258) Vad hade aposteln Paulus gjort med en sådan insikt? Han hade missionerat. Ni kan få referensen: Apg17:16-34. Kristen tro ger goda skäl till varför Verkligheten inte kan tänkas utan Gud, som är Fadern och Sonen och Anden.Teologer behövs om sanningen ska fram!
Ärkeplusset har varit hos hela den halva svenska NATO-bataljonen i Lettland. Curt-Magnus Hedin, fd kyrkoherde på ett antal platser i Kronobergs län (där de flesta i ursprungsbefolkningarna nog glömt honom), är tydligen ledig från sitt viktiga uppdrag att rusta Växjö stift för att istället iförd uniform sysselsätta sig med den där halva bataljonen. Ärkeplusset skulle fira mässa på plats. Som altarduk, altaret var några lådor ur en kloss, användes en svensk flagga. Att bruka den svenska flaggan som altarduk verkar befängt, för en enkel pensionistpräst som jag är. Och pastoralt dumt. Om några svenska soldater fått bilda fanvakt, hade det kunnat vara ett stort minne i deras liv. Hur kan man få för sig att bruka en nationsflagga som altarduk? ”Mycket ska man höra innan örona trillar av, men nu sitter de allt bra löst”, som s Kerstins tyskadjunkt kunde formulera sig.
Tanken, att Ärkeplusset skulle fara utomlands bara för att det finns en halv svensk bataljon där, är också befängd. Kunde inte bataljonspastorn själv ha firat mässa eller vad är det Ärkeplusset ville visa? Krigsiver? Försvarsvilja i Lettland? När var en svensk ärkebiskop senast hos ett svenskt krigsförband i Lettland? Skötte inte fältprästerna soldatsjälavården utan ärkebiskopliga inhopp? Man undrar. Och då undrar jag än mer när Svenska kyrkan ska bistå krigsmaterielindustrin med kapital via aktieköp. Kollekt för att införskaffa en pansarbåt kanske inte är aktuellt, men stridsbåt 90? Dras det ihop lika mycket pengar som vid pansarbåtsinsamlingen år 1912 torde det röra sig om 1 500 miljoner kronor i dagslägets penningvärde. ”Bara som ett exempel, Helge!”
Stridsbåten kunde kallas ”Manfred” för att hedra Manfred Björkquist, men eftersom en stridsbåt bara kostar 22 miljoner kan vi få till 70 båtar, om jag räknar rätt. Vill det sig, skulle alla båtar kunna få biskopsnamn. Stridsbåt 90 Brilioth respektive Giertz, Hultgren, Eklund, Danell, Nygren? I varje fall en stridsbåt 90 HS kunde få professors namn: Nyberg. HS Nyberg var professor i hebreiska och skrev en väl tilltagen grammatik, som jag aldrig har tenterat.
Vad allt kan man inte komma på om man befinner sig i ett innovationsstadium Ärkeplusset stimulerat genom att dra till Lettland i stället för att vara hemma och förbereda seminariet om ämbetskonflikten, det jag lovat hålla i. Men Ärkeplusset behöver nog förbereda sig, för Ärkeplusset och Plussarna får det rätt svettigt vid det utlovade seminariet, kan jag hoppas. Och ”hopp” är ju en kyrkliga grundkategori, som vi lärt oss.