Ett Herrans liv

Från COP-mötet:
COP29 i Baku, oljeutvinningens och Nobelprisets ursprungsland och värden, republiken Azerbajdzjans enväldige ledare, presidenten Ilham Aliyev som har förkunnat att olja och gas är ”en gåva från Gud”. Är det så? Finns det då kanske skäl att teologiskt analysera saken?

Jag har från internationell källa inhämtat att när presidenten sa så, hördes häpnad. Hur många som satte soja-macciaton i halsen är oklart, men 67 000 häpna hörs, den saken tycks klar och det tror jag obetingat. Hur kom alla delegaterna till Baku? Inte ridande på åsnor, det har jag fattat. Det verkar ha varit gott om flyg på väg till och från. Dubbelt så många privatflyg i Baku förra veckan jämfört med 2023, 65 mot 32. Det är inte så mycket att säga något om. Svenska kyrkan har två på plats under två veckor, jag säger inte mer även om jag fattat att luncherna i Baku blivit mycket dyra. Pengar ska skakas fram. ”De fattiga i rika länder ska betala till de rika i fattiga länder”, skrev min insiktsfulle vän. Samtidigt kommer de vikitga nyheter till oss, den gröna omställningen i Norrland tycks kantad av olyckstecken som pekar på att de fagra orden inte är verklighetsförankrade om än mycket dyrbara. För oss! Min vän Matt Ridley (som ni inte känner heller) påpekar att vi , väljarna, inte har röstat för dessa omställningar. De gröna partierna har inte skaffat sig stort röstunderlag. Jag vet det och jag fattar varför! De gör också Biden, Macron, Modi, Ishiba, Scholz, Xi och Kristersson för att räkna upp stora statsmän. Trump var defintivt inte där. Inte heller Javier Milei i Argentina, vi kan nog fortfarande få oxfiléer därifrån. Men hur var det med Ulrika Bjerström, var hon i Baku?

Om Ärkeplusset varit på plats hade vi på X (fd Twitter) fått besked om presidenten fattat saken rätt. Nu lämnar Ärkeplusset som så många andra fina X, så vi får inga besked. Är olja och gas en gåva från Gud? Så sågs inte oljan när den bubblade upp ur marken så att jorden inte kunde fungera som betesmark eller mark för odling, men tiderna förändrades när behovet av naftalin ökade. Efter naftalin kom bensin och diesel. Gud är god! Välståndet spirar. Det gör det därför att den kristna tron är vår kulturs underliggande drivkraft. Denna kultur tar vara på gudslånet och vet att koldioxid inte är ett gift utan Livets gas. Den lilla missen är dock avgörande. Vår kultur har tappat att vi förvaltar ett Guds lån till oss. Vi äger det inte. Salomos Vishet är tydlig: Vi snärjade in oss, hade ingen nytta av vårt övermod, ingen hjälp av rikedom och prål, den gudlöses hopp liknar fjun som flyger bort i blåst. Salomos Vishet 5:6-14. Detta ändrar inte den grundläggande uppgiften till människan, att lägga jorden under sig (1 Mos 1:28)

Finns det ingen förmåga i kyrkostrukturen att jaga de offentliga lögnerna, det offentliga tigandet och den uppenbara dumhet med vilken världen be-herr-skas? Det enkla svaret är ett bleklagt ”nej!” I England kommer nya rop att Ärkeplusset i York också ska avgå. När utrensningarna börjat är de svåra att hejda.

Nu till Malmö. Svensk Pastoraltidskrift (SPT) har som ingen annan kyrklig publikation nu en möjlighet att ge bakgrunder och insikter om ”Malmö-naqban”, den katastrof som består i att pengar saknas. Redaktören för SPT har en unik och mångårig insyn. Han kan ge en förödande kritik, tillintetgörande rentav. Är det någon egentlig skillnad på att föröda och tillintetgöra? Jag vet inte. Men Claes Block (s) kyrkofullmäktiges ordförande i Malmö bangar inte. Han blev informerad om situationen först i torsdags. Precis en vecka efter att kyrkofullmäktige klubbat igenom budgeten för 2025. 
– När vi antog budgeten visste vi inte hur katastrofalt läget var, säger han.  Hade det inte varit för jämstäklshetsministern hade jag nog uppfattat doften av bananrepublik nu, men jag är om bekant en gentleman. ”Hur allvarligt skulle du säga att läget är?– Det är jätteallvarligt. Det innebär att vi kommer ha drift på målkapital och det kommer vara förödande. Man ska ha drift på de intäkter som kommer in.”

Claes fortsätter: – När jag lämnade som kyrkorådets ordförande 2021 hade vi 81 miljoner i kapital. De är nu borta. Det är inte ansvarsfullt och där får arbetsutskottet bakläxa.Claes Block är också kritisk till att ledningen med kyrkoherde och ekonomichef inte sett till att hålla de förtroendevalda informerade om ekonomin. – Det är fullständigt oacceptabelt.” Målkapitalet på 81 mijoner sägs vara borta och ekonomichefen har valt att sluta…

Claes lägger ansvaret på arbetsutskottet. ”– Sedan anser jag att man haft för mycket administration och alldeles för många konsulter inne som jobbat även på längre sikt. Det drar iväg kostnaderna. Ska en ny budget behövas inför 2025?” Frågan är fri:
”– Om vi inte har intäkter så det räcker måste verksamheten påverkas. Vi människor får leva på den lön som vi har och det är samma med kyrkan.”

Torsdagsdepressionen sökte under måndagen förgäves kyrkoherde Gunilla Hallonsten för en kommentar. Det är också av intresse. Den öppna folkkyrkan fungerar bäst i tystnad och skumrask. Den betalande allmogen ska i görligaste mån hållas i okunnighet. Då säger vi fromma ett, ett enda – och det är det frommaste som kan sägas av hjärtat: ”Fy Fan!”

Minns ni hur Antje hejat på i Malmö, kolla vilka konsulter som berikat sig och läs SPT för att få sanningen och inget annat än sanningen. Nu kan kv*nn*pr’stm*tst*ndarn* sätta bollen i öppet mål. Och redaktören för SPT har tidernas och tidningens chans att rita upp spelplanen, varje tränare med självaktning skulle ta den chansen och klämma till motståndaren. Att det är Motståndaren är jag för egen del helt övertygad om. Jag kanske renatv börjar bli för den engelska modellen att låta huvuden rulla? Aj då. Det är mer den franska modellen, det där med huvuden som rullar! Men behöver vi vara så nogräknade? Kyrkoherden Gunilla Hallonsten ger till sist ett lugnande besked. ”Tillsammans med arbetsutskottet och kyrkorådet har jag ansvar för organisationen. Vi har försökt få fram likviditetsrapporter och har inte lyckats med det. Nu har vi koll på situationen och gör så gott vi kan.”
”Så gott vi kan! var ordet”, sa Bill. ”Koll på situationen”, sa Bull! Blev ni lugna? Gunilla sa rent ut ”– Jag har svårt att säga vad som är lyckat eller inte i detta.” Hon är – kyrkoherde! Själv hoppas jag på rafflande framställningar inom ämnet ”eländesforskning” från Malmö i det revolutionära bladet Svensk Pastoraltidskrift.

Tror ni att Torsdagsdepressionen kommer att följa upp Malmö naqban med kriserna i Nässjö, Jönköping, Växjö och tror ni att det slutar därmed? Det tror inte jag. Torsdagsdepressionen låter oss möta prosten Anders Åkerlund som swedvanligt varit på religionskongress i Uppsala och kostat pengar. Han är en man med större hjärta än hjärna. Han gråter i intervjun. ”-Förlåt att jag gråter, säger Anders och reportern undrar hur hans starka känslosamhet går ihop med det ganska formella kyrkomötesarbetet.”
”Svenska kyrkan är känd i världen”, säger kongressmannen. Känd för sin världslighet? Jag undrar jag: ”Vi har gjort oss kända internationellt på grund av kontakten vi har med samhället, svenska folket vet inte att vi är kända i den stora världen för vår flexibilitet, förändringsbenägenhet och vårt mod. Men det vet världen, säger Anders Åkerlund som till exempel tänker på frågor kring hbtq.” Då vet vi svaret på min fråga. https://www.kyrkanstidning.se/nyhet/aldste-ledamoten-vill-fokusera-pa-framtidem

Alla i det s k kyrkomötet är så fina och nämner inte Jesus men ändå.
Man kan inte ha några synpunkter på Åkerlunsen. Allra minst som han tycks uppskatta mig också. Jag menar om alla under hans år i det s k mötet varit fina, har väl också jag varit det? Jag måste fråga centerpartisterna Anders Svärd och Thomas Söderberg om detta kan vara den rätta tolkningen. Åkerlunsen kan jag inte fråga. Han sitter med näsduken i hand och torkar sina tårar. Kanske ställer han upp för ännu en period. Kan Trump, kan han. Eller: kan han, kan Trump!?