Ditt och datt

Lina i Katthult har självfallet min sympati. Hon var ju fascinerad av hur pilligt det måste ha varit att få ihop öronen på oss, och med denna fundering avslöjar hon sig som rejält mänsklig, ty till det mänskliga hör vår förmåga att fascineras. Skapelsen är minst sagt sinnrik och det mesta går över mitt arma förstånd. Tror ni folk har fattat hur Gud uppehåller sin skapelse? Inte bara det där med blommor och bin utan transport av vatten och värme. Jag vågar väl inte kalla Fadern för vår käre himmelske rörmokare, men i sak hade det inte varit fel.

Skaparen och Uppehållaren förser oss med ett gigantiskt transportband av energi. Den drivs primärt av den så kallade ’Grönlandspumpen’. Grönlandspumpen är en enorm havsström i Danmarkssundet, mellan Grönland och Island. Grönlandspumpen är den sista delen av Golfströmmen och en drivande kraft i den globala termohalincykeln. Grönlandspumpen kallas ibland ”havens kalla hjärta”. Tänka sig att det varma fadershjärtat förser oss med ett kallt hjärta också. Det är varmt och salt vatten från Golfströmmens förlängning norrut som möter de kalla havsströmmarna utanför sydöstra Grönland. Där sjunker de till botten som ett enormt ’vattenfall’ med mer än 3 000 meters fallhöjd (vid Danmarkssundets tröskel). Det tunga, kalla vattnet flyter sedan söderut ända till Södra Oceanen, innan det vänder norrut igen. Wikipedia påminner om folkskollärare Nils Rubin, han hade verkligen uppskattat att få berätta om detta vattenfall för sina elever och på rasten hade de debattvilliga grabbarna (vad tjejerna gjorde då vet jag inte) gått till stora stenen vid Moheda skola för att tala igenom saken.

Nu är det egentligen sidouppfattningar i klimateriefrågan jag driver. Vad är det för kristen tro som 1. Inte litar till Guds försyn och 2. Tryggt inväntar denna tidens och världens slut eftersom Gud skapar nya himlar och en ny jord, där rättfärdighet bor? Medge att vi varsnar några problem. Kan själva klimateriefrågan med alla dess toner, övertoner och molltoner, klagovisor alltså, helt logiskt bli en sådan visa eftersom Tron saknas. Då är hopplöshet normaltillstånd. Det har jag läst i böcker. Vilken kallelse har då de kristna? Demaskera dysterhetsprofeterna och hålla i den egna plånboken, för dysterhetsprofeterna vill komma åt mina pengar, så mycket har jag förstått. Jag har också fattat att det finns en underliggande agenda i nyhetsförmedlingen i detta arma land. DDR-vibbarna är tydliga och jag sitter med gapande mun när normaljournalistik bedrivs i Bilderburken. Normaljournalistik består i att en reporter med fotograf lyckas hitta några som fattar mindre än jag själv och så får de berätta om sina från insikter befriade åsikter. Att kaffet blivit dyrare har jag fattat på egen hand. Varför det blivit så, vet jag inte. Ibland (inte sällan!) blir det också inslag som kommer före själva händelsen. Vad kan Trump väntas säga är den debila frågan. Rätt svar är förstås: ”Vänta, lyssna, fatta, förklara!” Men icke! Svenska Dagbladets Malin Ekman har sagt sådant som borde uppfattas vara en handgranat in på chefredaktörens skrivbord, men denna smäll uteblev. Inte för att den inte smällde utan för att smällen inte skulle höras. Somligt kan tigas ihjäl. Är ni verkligen lyckliga, gott folk?

Teologen återvänder jag till. Ni vet, Basse, Nasse, Nysse och Thage G. De tre första har inte haft synpunkter på kärnvapen. Det har Teologen Thage G och han drev mig tillbaka till lektions- och ordersalar samt kartbilder samt fält då vi övat vad som bör göras när ryssen skickar ABC-stridsmedel mot oss. Själva tanken att en knapptryckning utplånar landet Sverige och hela dess befolkning, gick jag inte på. I min utbildning gällde att Moskva inte i första hand ville slå ut Stockholm – eftersom planen var att invadera Sverige, inte destruera allt – och då var de stora städerna inte det som skulle utplånas. Inte London alltså, men kanske Birmingham om jag lärde rätt av generalen Hacket. Hur kan alltså Sverige enkelt knäckas? Det enkla svaret är så enkelt att det är pinsamt. Kärnvapenanfall mot Örebro/Kumla /Hallsberg skulle naturligtvis knäcka kommunikationerna, ha ihjäl en massa människor och lämna skadade utan sjukvård. Det ter sig ett namnlöst elände. Men något har likväl avhållit Putin från kärnvapen i Ukraina.Teologen, fd försvarsministern, kunde fundera över vad detta kan bero på. Fundera 2 minuter och rapportera sedan till mig, jag har dock varit statsminister i ett lika utsatt läge för nationen.

Den numera allt mer besvärande frågan om hur en nation på enkelt sätt kan knäckas har självklartett brutalt svar. Strömavbrott! Spräng ställverk. Innästlade agenter kan uträtta stordåd. Tågen blir stående. Folk i höghus sitter där de sitter. Vatten får de inte. Butikerna slår igen, så mat kan de inte heller få. Allt är som upplagt för upplopp och vi som var med och reste med Spies resebyrå vet att svenskar är snällare än danskar och utlänningar i övrigt så sannolikt kommer våra utsatta, att visa sig mer initiativrika än de av förskolefröknar för sin livstid, men inte för Livet, dompterade. Vi är inta vana att slåss med knytnävar för att skaffa oss mat och dryck. Det tycks danskarna vara – i vart fall de danskar som reste med Spies. Saken gäller inte bara mat och dryck utan drivmedel och tillgång till information. De som gnällt över skral information när tåget blivit stående får sig en rejäl beta i kris och krig, minns mina ord. Frågan vilka jag egentligen står samman med kan nog får ett svar som i sig är förödande.

Jag skriver inget annat än at var och en är sig själv närmast. Detta faktum går att använda i fientligt syfte. Klass mot klass, folk mot folk, stad mot land, progressiva mot reaktionärer. Alla spärrar släpper lätt och det behövs ing kärnvapen för den sakens skull. Det borde KG Hammar kunnat berätta för de fredshysteriska fruntimmer han och Teologen skrev text ihop med. Nu tror alla att ”fredshysterisk” är ett okvädningsord. Alls inte! Det beskriver med ett grekiskt ord vad en livmoderbärerska är. Hysteria är ordet för ”livmoder”. Fråga mig inte vilken manlig erfarenhet som ligger bakom att det medicinska ordet blev ett psykologiskt begrepp. Men något måste det väl vara? Fråga mig inte, som sagt.

Daily Mail kan man kanske lita på. Det var Putin som i fredags utsatte den franska järnvägen för en attack genom att sätta eld på ledningar I järnvägsnätet. 800 000 personer drabbades. https://www.dailymail.co.uk/news/article-13675391/Putin-Olympics-Fears-Moscow-coordinated-massive-arson-attack-French-railways-Russian-spy-Games-opening-ceremony-arrested.html

Daily Mail blir lite mer resonerande i en annan artikel: https://www.dailymail.co.uk/news/article-13675809/French-train-arson-Putins-new-terror-tactic.html Det bor en Kalle Blomkvist I mig, det är uppenbart. Då ska inte jag utan denna i mig inneboende kritiseras för att vara fördomsfull.


Till detta kom attacken mot mina vänner druserna. IDF, den israeliska försvarsmakten, kunde identifiera Hizbolllah som attackerande. Där bakom lurar väl Iran, tror jag. Men i svensk media var sammanhangen allt mer obegripliga. Den makt som med raketanfall ger sig på killar och tjejer i 12-årsåldern och lägger tolv i förtida grav samt skadar 30 i samma ålder vet jag vad jag tänker om.

Modéus I är i Etiopien. Jag ska inte fråga efter vilket färdmedel han använde sig av men bolaget hör till Star Alliance. Vad har Modéus I där att göra. Mekane Yesu-kyrkan ville inte ha med Svenska kyrkan att göra efter beslutet om enkönade vigslar. Frimodig kyrka gjorde en insats och markerade på plats i Addis Abeba hur den här sortens politiska beslut fattas i en politiskt styrd kyrka. Det skapade viss förståelse. Nu kan förstås inte Modéus I, men inte eller äffs-basen Kerstin Odeheim, säga att biskoparnas målbild är att alla präster ska viga enkönat, för då blir det stor oreda under den etiopiska himlen. Men låter Mekane Yesu-kyrkans folk lura sig av fagert. men osant tal? Man undrar och hoppas på det bästa! Modéus I har en agenda om vilken han i Etiopien måste hålla käft! Är det månne rötmånad i Etiopien också?