Klimatfasta

Jag tackar dig Herre, att jag inte är som de där missionsförbundarna. De fastar bättre än du Herre, för till skillnad från din undervisning om att vi ska fasta så att ingen märker det (mer än vi själva, antar jag), går de ut med pressmeddelande om saken. Det nya är Klimatfasta.Världen ska få veta hur fina de är och de är, Herre, så fina att de inte längre är missionsförbund utan Equmeniakyrka. Oikumene är, som du vet, detsamma som ”hela den bebodda jorden” och det kanske är att ta i. Lite. För de blir bara färre och färre men finare och finare.

Vad har de bestämt? Personalen ska avstå från resor och transportmedel som använder fossila bränslen. Flyg, bil och båt. Och så bör matvanorna av många skäl ändras. Herre, det är den gamla anklagelsen att du äter och dricker som vanligt folk och nu övertrumfas du av dessa klimatfastare. Du framstår som mindre medveten om att jorden riskerar att gå under.

Vad sa du? Att den kommer att göra det? Slitas ut som en klädnad och så tar det slut. Det är ett hårt tal att höra. Vem står egentligen ut med att höra dig. De som satsar på mer vegetariskt, ekologiskt hållbart, svenskt och närproducerat stiger fram som ett rättfärdighetens tecken, det fattar jag. Och så ska de handla på second hand, återvinna och dela. Vad sa du?

Jaha, jag hörde: ”Lagrättfärdigheten är idog som en gravid kaninhona. Ständigt rastlöst verksam.” Det betyder att motargumenten inte når fram. Men jag arme syndare måste bekänna att jag läst Klimatsans på nätet och senast läst Falskt alarm. Klimatfrågan ur vetenskaplig aspekt av professor Gösta Pettersson. Gösta är, som du vet för du vet ju allt, professor emeritus (fast emeritilön har han ingen) i biokemi vid Lunds universitet. Vi som är vetenskapligt utbildade vid detta ärevördiga universitet måste väl studera arbeten av detta slag? Jag hade fått en släng av klimatångest men när läst professorns bok släppte den och jag blev som vanligt. Scoutaktigt mån om klimatet, insiktsfull när det gäller vädret (som de som dagligen släpper vädret i radio och tv inte kan ge säkra besked om ens när det gäller sommarens semesterväder) och i beråd när det gäller klimatet. Hur kommer det sig att alla vet så mycket om klimatet fast de inte läst professorns bok? Jag finner detta förhållande vetenskapligt egendomligt. Det är en egendomlighet som går igen. Klimatalarmen och ångesten ges stort utrymme men motargumenten får jag inte höra utan söka. Herre, tror du det är något fel med mänskligheten? Nejnej. börja inte gråta nu, jag menade inget illa. Som hönan, sa du? Nå, jag kan pigga upp dig med några tips inför klimatfastan.

Du ska resa som en tjej. Åsna sa du? Nja, klimatsmartast eftersom de flyger mindre än männen. Mina döttrar är i Asien och i Afrika och dit flög de. Men missionsförbundarna slår också ett slag för ”Cykeltorsdag”. Där ska man hänga på med argumentet: ”Då kan ni också passa på att gå i träningskläder hela dagen.” Herre, är inte godhet och skönhet utgångsvärden i skapelsen poch då ska väl just träningskläder hela dagen räknas som miljöförstöring om inte annat?

Herre, jag ville egentligen bara uttrycka min glädje att jag inte är som de fastande missionsförbundarna. Inte du heller? Sa du att koldioxid inte är ett gift? Det har du rätt i, men det som är rätt är numera inte nödvändigtvis korrekt. Och är det inte korrekt, är det inte rätt. Men de reformerta låter aldrig hejda sig. De kan göra något stort av sin officiellt proklamerade godhet men aldrig att de funderar på varför vanligt folk inte blir så imponerade av deras klimatsmarta aktioner. Folk är liksom klokare än så. Om folket inte skräms. Sådant kan hända. För en tid. Hade du Herre inte redan vetat hur allt hänger ihop, hade jag rekommenderat en titt på Klimatsans och därifrån vidare till Gösta Petterssons bok. Den kostar bara en krona mer än portot men finns också klimatsmart nog att ladda ner gratis. Jag köpte förstås. Herre, varför skulle världen bli bättre av att boktryckare och postpersonal skulle bli arbetslösa? http://falsktalarm.se